A B6-vitamin vagy piridoxin egy vízben oldódó vitamin, amely természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, valamint élelmiszerekhez és étrend-kiegészítőkhöz adva. A piridoxal 5′ foszfát (PLP) az aktív koenzimforma és a B6 vérszintjének leggyakoribb mérőszáma a szervezetben. A PLP egy olyan koenzim, amely több mint 100 enzimet segít különböző funkciók ellátásában, beleértve a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontását; a homocisztein normál szintjének fenntartását (mivel a magas szint szívproblémákat okozhat); valamint az immunrendszer működésének és az agy egészségének támogatását.

A B6 vitamin mire jó?

  • Javítja a hangulatot és megelőzi a neurodegeneratív állapotokat
  • Megelőzi a vérszegénységet azáltal, hogy segít a szervezetnek több hemoglobint termelni
  • Csökkenti a szívroham kockázatát azáltal, hogy megakadályozza a vénák eltömődését.
  • Csökkentheti a terhesség során tapasztalt hányingert

Miért szeretjük a B6-vitamint?

A B6 vitamin az egyik leghatásosabb B-vitamin. A B-komplexum többi vitaminjával együtt a piridoxin számos módon védi a szervezetedet, de a B6-vitamin túlmutat azon, hogy néhány igazán elképesztő eredményt érjen el, amelyek drasztikusan javíthatják az egészségedet.

A B6-vitamin azáltal, hogy fokozza a neurotranszmitterek aktivitását az agyadban, visszavág az olyan pszichológiai állapotok ellen, mint a depresszió és a bipoláris zavar. Úgy tűnik, hogy ez az alapvető tápanyag megakadályozza a vérszegénység energiaszegény tüneteit, és a rossz koleszterinszint kiürítésével a szív- és érrendszeri egészséget is fokozza. Mindent összevetve, a B6-vitamin egy olyan tápanyag, amelyet semmiképpen sem érdemes kihagyni az étrendjéből.

Ajánlott mennyiségek

RDA: A 14-50 év közötti férfiak számára ajánlott napi adag (RDA) 1,3 mg, 51 éves kor felett 1,7 mg. Az RDA 14-18 éves nők számára 1,2 mg, 19-50 évesek számára 1,3 mg, 51 év felettiek számára 1,5 mg. Terhesség és szoptatás esetén a mennyiség 1,9 mg mcg-ra, illetve 2,0 mg-ra emelkedik.

UL: A tolerálható felső beviteli szint (UL) az a maximális napi adag, amely az általános populációban valószínűleg nem okoz káros mellékhatásokat. Az UL 19 éves és idősebb felnőttek esetében napi 100 mg, gyermekek és tinédzserek esetében ennél valamivel kisebb mennyiség. Ezt a mennyiséget csak étrend-kiegészítők szedésével lehet elérni. Orvosi okokból néha még nagyobb mennyiségű B6-vitamin-kiegészítőket is felírnak, de csak orvosi felügyelet mellett, mivel a túlzott B6-vitamin mennyiség mérgezést okozhat.

B6-vitamin és egészség

A B6-vitamint széles körben vizsgálták a betegségek megelőzésében betöltött szerepe miatt. A vitamin étrend-kiegészítő formájában a terhesség okozta hányinger kezelésében mutatja a legígéretesebbnek, de ilyen használatra csak orvosi felügyelet mellett kerülhet sor. A B6 megfelelő vérszintje az alacsony vérszinthez képest alacsonyabb rákkockázattal járhat. Külön B6-kiegészítők alkalmazása (a tipikus multivitamin-készítményekben lévő RDA-mennyiségen kívül) azonban nem meggyőző és nem ajánlott.

Szív- és érrendszeri betegségek

A magas homociszteinszint a szívbetegségek és a stroke fokozott kockázatával jár együtt, mivel elősegítheti a vérrögök és a felesleges szabadgyökös sejtek kialakulását, és károsíthatja az erek normális működését. A megfelelő B6-vitamin hiánya a B12-vitaminnal és a folsavval együtt növelheti a homociszteinszintet. Bár epidemiológiai vizsgálatok szerint a B-vitamin-pótlás csökkentheti a homociszteinszintet, nem mutatták ki következetesen, hogy a vitaminok szedése csökkentette volna a szív- és érrendszeri események kockázatát. Ezért az Amerikai Szívgyógyász Szövetség nem támogatja a B-vitamin-kiegészítők alkalmazását a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

B6-vitamin egészségügyi előnyei
B6-vitamin egészségügyi előnyei

Egy norvégiai tanulmányban két randomizált, kettős vak kontrollált vizsgálat eredményeit egyesítették, amelyek 6 261 résztvevőből álltak, akiket több mint három éven át követtek. A résztvevők vagy folsavat, B12-t és B6-ot tartalmazó B-vitamin-komplexet, folsavat és B12-t, 40 mg B6-ot önmagában, vagy placebót kaptak. A B6-vitamin-csoportokban nem volt különbség a szíveseményekben vagy a szívhalálozásban a placebocsoporthoz képest.

Egy Cochrane-áttekintést végeztek randomizált, kontrollált vizsgálatokkal, amelyek a homociszteinszint-csökkentő beavatkozások (B6, B12, folsav kiegészítők önmagukban vagy kombinációban) hatását vizsgálták a szív- és érrendszeri események (stroke, szívroham) megelőzésére. A követési időszak egy év vagy annál hosszabb volt. Az áttekintés nem talált különbséget a szívinfarktusok vagy halálesetek számában a B-vitamin-kiegészítők vagy a placebo között; a placebóval összehasonlítva azonban kis mértékű összefüggést talált a stroke csökkenésével az önmagukban vagy kombinációban adott kiegészítők esetében.

Kognitív funkció

A B6-vitamin közvetve segíthet az agyműködésben a homocisztein szintjének csökkentésével, mivel a szervezetben lévő magas szintje összefüggésbe hozható a demencia, az Alzheimer-kór és a kognitív hanyatlás nagyobb gyakoriságával. Azonban nincsenek olyan ellenőrzött vizsgálatok, amelyek azt bizonyítanák, hogy a kiegészítés lassítja a kognitív hanyatlást.

Egy Cochrane-áttekintés 14 randomizált, kontrollált vizsgálatot vizsgált, amelyek a B-vitamin-kiegészítőket legalább három hónapig szedő emberek kognitív hatásait értékelték. A vizsgálat nem talált hatást a kiegészítők (B6 önmagában vagy B12-vel és folsavval kombinálva) kognitív hatásaira idősebb felnőtteknél (60+ év), akiknek a kiindulási állapotukban nem volt demenciájuk, a placebóval összehasonlítva.

Rák

Az epidemiológiai és klinikai tanulmányok szisztematikus áttekintése egyaránt vizsgálta a B6-vitamin étrendi bevitelének vagy vérszintjének és valamennyi rákos megbetegedésnek a kapcsolatát. A járványtani vizsgálatok azt találták, hogy a B6-vitamin-élelmiszerek magas bevitele és a magasabb B6-vérszint szignifikánsan összefüggött az összes rákos megbetegedés, különösen a gyomor-bélrendszeri rákos megbetegedések alacsonyabb kockázatával. Amikor azonban az élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből származó teljes B6-bevitelt vizsgálták, a védőhatás gyengült. A klinikai vizsgálatok nem találták a B6-kiegészítők védőhatását, de e vizsgálatok minőségét alacsonyra értékelték, mivel a B6-ot nem önmagában adták, és mivel a rák nem volt a fő vizsgált eredmény. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a B6-vitamin szerepe a rák megelőzésében nem egyértelmű, mivel az epidemiológiai és a beavatkozási vizsgálatok eredményei között ellentmondás van. Azt javasolták, hogy a B6-vitamin magasabb szintje a szervezetben tükrözheti más, a rák ellen védő hatású tápanyagok állapotát.

A B6-vitamin feltehetően szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásában enzimaktivitása révén, amely csökkentheti az oxidatív stresszt és a daganatos sejtek terjedését. A B6-vitamin hiánya összefügg a krónikus gyulladással, amely a vastagbélrák kockázati tényezője.

Az epidemiológiai vizsgálatok metaanalízise nem találta, hogy a B6-vitamin-kiegészítők csökkentették volna a vastagbélrák kockázatát. A piridoxal 5′ foszfát (PLP) vérszintjének mérésekor azonban a magasabb PLP-vel rendelkező résztvevőknél 30-50%-kal csökkent a rák kockázata. A szerzők megjegyezték, hogy ezekben a vizsgálatokban lehetséges zavaró tényezők, például az egészséges életmóddal kapcsolatos viselkedés (magasabb szintű testmozgás, dohányzás mellőzése, más vitaminok magasabb bevitele) védelmet nyújthatott volna a vastagbélrák ellen.

A Physicians’ Health Study és a Nurses’ Health Study kohorszokból származó férfiak és nők két prospektív vizsgálata a magasabb PLP-vérszint és a B6-bevitel (táplálékból és étrend-kiegészítőkből) védő hatását találta a vastagbélrák kockázatára. Ez az eredmény a folsav, a multivitaminok és a metionin (olyan tápanyagok, amelyek védelmet nyújthatnak a vastagbélrákkal szemben) bevitelének korrigálása után is fennmaradt.

Reggeli émelygés (terhesség idején)

A B6-vitamin régóta dokumentáltan segít enyhíteni a terhességgel összefüggő hányingert és annak legsúlyosabb formáját, a hyperemesis gravidarumot, amely súlyos dehidratáció miatt néha kórházi kezelést tesz szükségessé.

Egy 77 terhes nőn végzett vak, randomizált, kontrollált vizsgálat megállapította, hogy a napi kétszer 40 mg B6-vitamin napi kétszeri bevitele csökkentette az enyhe vagy közepesen súlyos hányinger súlyosságát a placebóhoz képest.

Enyhíti a terhességgel kapcsolatos hányingert
Enyhíti a terhességgel kapcsolatos hányingert

A randomizált, kontrollált vizsgálatok áttekintése azt mutatta, hogy a B6-vitamin-kiegészítők (napi 10 mg-ig) a placebóhoz képest javították a terhességgel kapcsolatos enyhe hányinger tüneteit. Közepes vagy súlyos hányinger esetén a B6-vitamin és doxilamin (antihisztamin) kombinációja, amelyet megelőzően, a tünetek kezdete előtt vettek be, hatékonyabb volt, mint a hányinger kezdete után.

A vény nélkül kapható B6-vitamint és a doxilaminnal kombinált B6-vitamint az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma a terhességgel összefüggő hányinger biztonságos és hatékony első vonalbeli kezelésére ajánlja.

A B6-vitamin egyéb hihetetlen előnyei

Miközben Feel-t készítettünk, megdöbbentett bennünket a B-vitamin hihetetlen előnyei, amelyeket a kutatók felfedeztek. Íme egy kis ízelítő:

Neurológiai előnyök

A dopamin, a szerotonin és a gamma-aminovajsav (GABA) neurotranszmitterek kritikus szerepet játszanak a hangulat szabályozásában, és a B6-vitamin ezeknek a kémiai hírvivő anyagoknak az egyik legfontosabb összetevője.

A Feel Focus 20 mg B6-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 1428%-a.

A kutatások a nem esszenciális aminosavat, a homociszteint összefüggésbe hozták a depresszióval, és a B6-vitamin csökkenti ennek a káros aminosavnak a szintjét az egész szervezetben.

Ha nincs elég B6-vitamin a szervezetedben, kétszer nagyobb eséllyel leszel depressziós. Bár úgy tűnik, hogy a B6-vitamin nem kezeli közvetlenül a depressziót, a tudomány szerint a Feelben található piridoxin pótlásával csökkentheted a depresszió kockázatát.

A homocisztein az Alzheimer-kór egyik mutatója is, így ha elegendő B6-vitamint fogyasztasz, csökkented ennek a neurodegeneratív betegségnek a kialakulásának kockázatát. Úgy tűnik, hogy a piridoxin a beteg betegeknél is csökkenti az Alzheimer-kór tüneteit és progresszióját.

A B6-vitamin neurotranszmitterek termelésében betöltött szerepe segíthet a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek kezelésében is. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik naponta B6-vitamint szednek, kisebb valószínűséggel számolnak be a PMS gyakori tüneteiről, például ingerlékenységről és depresszióról.

Vérszegénységre gyakorolt jótékony hatás

A B6-vitamin segíti a szervezetet a hemoglobin termelésében, ami alátámasztja a vérszegénység kezelésére való alkalmazását. Ha piridoxinhiányban szenved, nagyobb valószínűséggel válik vérszegénységgé, és azok, akiknél fennáll a vérszegénység kialakulásának kockázata, a B6-vitamin pótlásával segíthetnek megelőzni ezt az állapotot.

Szív- és érrendszeri előnyök

Ha alacsony a B6-vitamin szintje a szervezetében, nagyobb valószínűséggel alakul ki koszorúér-betegség. Úgy tűnik, hogy ez a vitamin csökkenti a koleszterinszintet, és mivel az emelkedett homociszteinszint a szívbetegségek különböző fajtáit okozza, ennek az aminosavnak a piridoxinnal való megszüntetése csökkenti az ilyen állapotok kialakulásának kockázatát.

Terhességkori előnyök

Sok nő szenved intenzív hányingertől, amikor terhes. Bár egyesek ezt egyszerű reggeli rosszullétnek könyvelik el, ennek az állapotnak a tünetei egyes terhes nők számára legyengítőek lehetnek. Szerencsére úgy tűnik, hogy a piridoxin csökkenti a terhesség alatti hányingert.

A Feel Pregnancy 10 mg B6-vitamint (piridoxal-5-foszfátot) tartalmaz, amely a B6 szervezet számára a fokozott felszívódást biztosító, testhezálló formája.

A B6-vitamin egészségügyi előnyei

Mivel a B6-vitamin a szervezeted számos rendszerére hatással van, számos előnye van az egészségedre, többek között:

Jobb vérkeringés. A homocisztein a szervezetedben található 21 aminosav egyike. A homocisztein magas szintje a véráramban szívproblémákhoz vezethet. A B6-vitamin segít fenntartani ennek az aminosavnak a normális mennyiségét a vérében.

Erősebb immunrendszer. A B6-vitamin segíti az immunrendszerben zajló kémiai reakciókat, ezáltal segítve annak jobb működését. A B6-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segít a szervezetednek a fertőzések elleni védekezésben. Idősebb felnőttek körében végzett vizsgálatok az alacsony B6-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a gyenge immunválaszokkal.

Kevesebb reggeli rosszullét. Tanulmányok szerint a B6-vitamin szedése segíthet enyhíteni a terhesség alatti hányingert, bár a hányáson nem segít.

Jobb hangulat. A szervezetednek szüksége van B6-vitaminra a szerotonin, a hangulatot emelő hormon előállításához. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy ha az étrendben nincs elég B6-vitamin, az hozzájárulhat a depresszióhoz.

Segít a PMS-ben. Néhány bizonyíték utal arra, hogy a B6-vitamin-kiegészítők szedése enyhítheti a premenstruációs szindróma egyes hatásait, többek között:

  • A mell érzékenysége
  • Depresszió
  • Szorongás

alacsonyabb a rák kockázata. A vér egészséges B6-vitamin-szintjének fenntartása segíthet a rák kialakulásának esélyét is csökkenteni. Ha Ön már rákos, a vizsgálatok kimutatták, hogy a B6-vitamin lassíthatja a tumor növekedését.

Jobb agyműködés. A magas homociszteinszintet összefüggésbe hozták a demenciával, az Alzheimer-kórral és a kognitív hanyatlással. A B6-vitamin segít a szervezetnek szabályozni a homocisztein szintjét a vérben.

Mennyi a B6-vitamin ajánlott napi bevitele?

A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) tudósai megállapították, hogy a felnőtt férfiaknak és nőknek naponta 1,3 mg piridoxint kellene fogyasztaniuk. Ez az ajánlott napi mennyiség (RDA) férfiaknál 1,7 mg-ra, nőknél 1,5 mg-ra ugrik az 51 éves vagy idősebb felnőttek esetében, a szoptató vagy terhes nőknek pedig körülbelül 2 mg piridoxint kellene fogyasztaniuk naponta.

mi okozza a vér magas b6-vitamin-szintjét?

A B6-vitamin étrend-kiegészítőként történő szedése általában biztonságosnak tekinthető, amennyiben az ajánlott adagot szedi. Felnőtteknek nem szabad naponta 100 milligrammnál több B6-vitamin-kiegészítőt bevenniük.

A túl sok szedés okozhat:

  • Gyomor-bélrendszeri tünetek
  • Napérzékenység
  • Zsibbadás
  • Az izomkontroll vagy koordináció hiánya
  • Elváltozások
  • Nehéz fájdalomérzet vagy extrém hőmérséklet érzékelése

A B6-vitamin vízben vagy zsírban oldódik?

A B6-vitamin természetesen vízben oldódik. Ezért ez a tápanyag gyorsan feloldódik, és nem marad sokáig a szervezetben.

Hol található meg a B6-vitamin a természetben?

A húsmentes étrendet kedvelők szerencséjére a B6-vitamin bőségesen megtalálható a csicseriborsóban, és emellett az egyetlen B-vitaminok egyike, amely a gyümölcsökben is megtalálható. A marhamáj a második legbőségesebb forrása ennek a vitaminnak.

b6-vitamin az élelmiszerekben

milyen élelmiszerekben van b6-vitamin?

A B6-vitamin számos állati és növényi élelmiszerben megtalálható.

  • Marhamáj 45% DV 85g-onként
  • Tonhal
  • Lazac
  • Dúsított gabonafélék
  • Csicseriborsó 55% DV 1 csészényi vagy 128 g-ban
  • Baromfi
  • Banán 20% DV 1 közepes banánbanánban
  • Avokádó 30% DV 1 avokádóban
  • Mangó 12% DV 1 csészénként
  • Egyes zöldségek és gyümölcsök, különösen a sötét leveles zöldségek, banán, papaya, narancs és sárgadinnye.
b6-vitamin az élelmiszerekben  (tohnal, lazac, marhamáj stb..)
b6-vitamin az élelmiszerekben (tohnal, lazac, marhamáj stb..)

B6-vitamin hiánytünetek

A B6-vitamin hiánya leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a szervezetben más B-vitaminok, különösen a B12-vitamin és a folsav hiánya áll fenn. Az enyhe hiány tünetmentes lehet, de súlyosabb vagy tartósabb hiány esetén a következők jelentkezhetnek:

  • Mikrocitikus vérszegénység
  • Bőrbetegségek
  • Depresszió
  • Zavartság
  • Csökkent immunitás

Bizonyos állapotok növelhetik a hiány kialakulásának kockázatát azáltal, hogy zavarják a B6-vitamin felszívódását:

  • Vesebetegség
  • Autoimmun bélbetegségek, mint a cöliákia, a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség.
  • Autoimmun gyulladásos rendellenességek, mint például a reumatoid artritisz.
  • alkoholizmus

B6-vitamin mérgezés tünetei

Elég valószínűtlen, hogy a B6-vitamin toxikus szintjét kizárólag élelmiszerforrásokból érjük el. A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, így a fel nem használt mennyiségek a vizelettel távoznak a szervezetből. Toxikus szint azonban a napi 1000 mg-nál nagyobb, hosszú távú, nagyon nagy dózisú, napi 1000 mg-nál nagyobb adagú pótlás esetén is kialakulhat. A tünetek általában a nagy dózis abbahagyása után megszűnnek. A tünetek közé tartoznak:

  • Neuropátia a lábakban és a kezekben
  • Ataxia (a testmozgások feletti kontroll elvesztése)
  • Hányinger

mennyi ideig tart a b6-vitamin hatása?

Mennyi ideig kell szedni a B6-vitamint, hogy elkezdje érezni az előnyeit?

Vízben oldódó tápanyagként a B6-vitamin gyorsan felszívódik, és nem kell sok idő, hogy elkezdje észrevenni a vitamin jótékony hatásait. A pozitív előnyök már egy héten belül jelentkezhetnek.

A következetesség kulcsfontosságú, és kutatásaink azt javasolják, hogy legalább 3 hónapig szedje a Feel-kiegészítőket, hogy a szervezete alkalmazkodni tudjon és a kívánt előnyöket biztosítani tudja.

Mennyi idő alatt szabadul meg a szervezet a b6-vitamin mérgezéstől?

Az étrend-kiegészítőket csak hozzáértő egészségügyi szolgáltató felügyelete mellett szabad szedni, mert a gyógyszerekkel való lehetséges mellékhatások és kölcsönhatások miatt.

A B6-vitamin nagyon nagy dózisai, napi 200 mg vagy annál nagyobb adagok neurológiai rendellenességeket okozhatnak, például a lábak érzésének elvesztését és egyensúlyzavart. A nagy dózisok abbahagyása általában 6 hónapon belül teljes gyógyuláshoz vezet.

Ritkán beszámoltak nagy dózisú B6-vitamin-kiegészítőkre adott allergiás bőrreakciókról.

Egyéb mellékhatások lehetnek:

  • Napfényérzékenység
  • Fejfájás
  • Hányinger
  • hasi fájdalom
  • Étvágytalanság

b6-vitamin mellékhatások

A B-6-vitamin táplálékkal történő fogyasztása biztonságosnak tűnik, még túlzott mennyiségben is. Kiegészítőként, megfelelő dózisban alkalmazva a B-6-vitamin valószínűleg biztonságos. Azonban a túl sok B-6-vitamin szedése kiegészítőkből okozhat:

  • Az izomkontroll vagy az akaratlagos mozgások koordinációjának hiánya (ataxia).
  • Fájdalmas, torzító bőrelváltozásokat.
  • Gyomorégés és hányinger
  • Napfényérzékenység (fényérzékenység)
  • Zsibbadás
  • Csökkent fájdalom- vagy szélsőséges hőmérséklet-érzékelés

Mennyi ideig marad a B6-vitamin a szervezetben, miután bevetted?

A B6-vitamin nem halmozódik fel a szövetekben. Ezért a szervezeted körülbelül 24 órán belül kiválasztja ezt a tápanyagot.

A B6-vitamin antioxidáns?

A B6-vitamin közvetlen antioxidánsként betöltött szerepe az orvostudományi közösségen belül heves viták tárgyát képezi. Az azonban egyértelmű, hogy e tápanyag jótékony hatásai legalább közvetve csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást az egész szervezetben.

Képek: pixabay.com