GYIK blog » Szobafestés

Kézzel szerkesztett ingyenes linkgyűjtemény és cikkgyűjtemény az igényes cikkek, hírek és honlapok számára.

 

Szobafestés

Szobafestési praktikák; színek, minták kiválasztása és a festés megtervezése

Mielőtt belevágunk, otthonunk kifestésébe tervezzük meg a folyamatot – vegyük figyelembe azt, hogy ízlésünknek megfelelő színt és mintát válasszunk – készítsük elő az ideális alapanyagokat és eszközöket – illetve arra is figyeljünk, hogy melyik szobát akarjuk átfesteni – érdemes a bútorokkal és kiegészítőkkel harmonikusan tervezni.

A színek lélektanilag hatnak érzelmeinkre, néhány példa, a zöldes árnyalat a nyugalmat sugározza, míg egy piros szín a temperamentumot. A fehér szín a tisztaságot jelképezi, így ez a legpraktikusabb, nem csak a gyermekes családoknál, hanem olyan háztartásban is ahol van háziállat, hiszen ezt a színt könnyű és olcsó kijavítani.

A szoba színénél fontos szempont az is, hogy mekkora a szoba és milyen a belső kialakítása. A kisebb helyiségeknél célszerűbb világosabb színárnyalatokat és apróbb mintázatokat használni, hiszen ezzel optikailag tudjuk növelni a szoba méretét, míg a sötétebb színekkel és a monumentális mintákkal az ellenkező hatást fogjuk elérni. Tehát a tervezés megkezdése előtt mindenképpen vegyük figyelembe ezeket a perspektívákat is.

Elővigyázatossági lépések

Mielőtt hozzákezdenénk a szobafestéshez tegyünk néhány óvintézkedést az ellen, hogy megkíméljük bútorainkat, szőnyegeinket és a padlót. Feltétlenül vegyük takarófóliát és papíralapú ragasztószalagot a nyílászárókra, szegélyekre, amikkel egyszerűen megóvhatjuk a szoba környezetét a nem kívánt foltoktól, szennyeződésektől. Amennyiben elég nagy a szoba csak középre kell húznunk a bútorokat és letakarni, ellenkező esetben, ha nincs, erre elegendő hely akkor ki kell pakolni egy másik helyiségben, hogy a szakember kényelmesen hozzá tudjon férni a falakhoz. Így egyszerűbb és kíméletesebb lesz a takarítás a festés után.

Az ablaküvegekre, üveg felületekre és a tükrökre különösen legyünk tekintettel, hiszen ha rácsöppen, a festék csak sérülésekkel tudjuk eltávolítani a felszínéről.

A szobafestést megelőzően a dugaljakat, villanykapcsolókat szereljük le azért, hogy alatta is hozzáférjünk a falfelülethez, és ne kenjük össze a műanyagot, majd a munkálatok végén szereljük vissza.

Mi alapján döntsük el, hogy házilag vagy szakemberrel végeztessük a festést?

Egyénektől, igényektől és anyagi háttértől függhet az, hogy szobafestő szakemberre bízzuk a festést vagy egyénileg, házilag kezdünk bele a munkába. Természetesen, ha szobafestőt hívunk annak az anyagi vonzata is nagyobb, függően a szobafesték minőségétől, a terület nagyságától, alkalmazott emberek számától és a munka időkeretének meghatározásától. Választásunk előtt tájékozódjunk hozzáértő vélemények alapján és a piacon is, mert nagymértékben eltérhetnek a különböző szobafestési árak.

Előkészületi lépések a festést megelőzően

Ha a falfelület új, hibátlan nincsen, vele túl sok dolgunk csupán átmossuk és áttöröljük a falat, hogy a port és szennyeződést eltávolítsuk, róla majd kiválasztjuk a megfelelő színárnyalatot, mintákat és hozzá is láthatunk a munkálatokhoz.

Amennyiben a fal régi vagy felújítandó, abban az esetben az előkészületek nagyobb munkával járnak. A tapétát és a régi festéket le kell kaparni a felületről, ha ezt nem tesszük meg a fal egyenetlen lesz és esztétikailag sem fog szépen mutatni. Miután eltávolítottuk a nem kívánt felületi maradványokat, glett anyaggal hozhatjuk helyre a repedéseket, szeg ütötte lyukakat és a hepehupás felszínt. A glettelt terület száradása után teljesen simára csiszoljuk a fal felületét, majd kezdődhet az alapozó festés. Az alapozás nagyon fontos, fordítsunk elég időt erre a szakaszra, hiszen a jól előkészített felület lesz igazán tartós és esztétikus, tehát, ha ezt a lépést megtesszük, akkor a színek felfestése élénkebb és foltmentes lesz.

A falfestékek minősége között nagy eltérések lehetnek, az olcsóbb és alacsonyabb minőségű falfestéket több rétegben kell felvinni a falfelületére, hiszen összetételében sokban különbözik egy drágább és magasabb minőségű falfestéktől.

Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő minőségű eszközöket válasszunk, mert egy alacsonyabb árkategóriás ecsettel ronthatunk az egyébként megfelelő színvonalú festék végeredményén.

Különféle kellékeket és technikákat használnak a festés során, figyelembe véve a falfelületek nagyságát, a precíz díszítések kialakítását és a felületi hozzáférést. Nagyobb felszínnél motoros festékfújó eszközt és hengert használnak, a finom munkálatokhoz eltérő nagyságú ecseteket.

Lehetőség szerint olyan időben fogjunk hozzá a festéshez, amikor az időjárás megfelelő, meleg van (magasabb hőmérsékleten a fal is könnyebben szárad) és a szellőztetést is meg tudjuk könnyedén oldani. A teljes száradás és szellőztetés után kezdődhet a takarítás és a bútorok helyre pakolása.

Az ajánlott oldal: Szobafestés

Kapcsolódó ajánlások

Írd meg a véleményed!